Mijn winkelwagen (0) items
  • Vragen? Klantenservice@voordeeldrogist.eu of Whatapp ma-vr 10-17.30 uur +31 85 0470891
  •  Bezorgkosten Nederland vanaf €25,- slechts €2,95. Gratis vanaf €50,-.  
  •   Voor 18 uur besteld. Volgende dag geleverd.
  • Belgie gratis verzenden vanaf 50,-                                                                                                                                                                                                           

Hart en Bloedvaten

10 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

10 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Vitamines kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan de preventie van hart- en vaatziekten.

Zo is er een belangrijke relatie tussen de B-vitamines en hart- en vaatziekten. B-vitamines verlagen het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. Hoe homocysteïne leidt tot hart- en vaatziekten is nog niet duidelijk. Foliumzuur (vitamine B11) verlaagt het homocysteïnegehalte met gemiddeld 25%, een extra dosis vitamine B12 (0,5 mg per dag) zorgt voor een extra daling van 7%. Vitamine B6 speelt eveneens een rol, zij het in iets mindere mate.

Ook de antioxidant-vitamines bèta-caroteen, vitamine E en vitamine C worden vaak in verband gebracht met het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Maar onderzoeken op dit gebied geven veel verschillende resultaten.

Voorheen werd aangenomen dat er een verband was tussen de hoeveelheid ijzer in het lichaam en het risico op hart- en vaatziekten. Uit meer recent en betrouwbaarder onderzoek blijkt geen verband tussen de hoeveelheid ijzer in de voeding, de ijzervoorraad in het lichaam en hart- en vaatziekten. Wel zijn er enige aanwijzingen dat een hogere consumptie van producten met heemijzer het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Echt bewijs hiervoor is echter nog niet geleverd.

Uit onderzoek blijkt extra calcium (1000-2000 milligram per dag) bij personen met een hoge bloeddruk, de bovendruk iets te verlagen. Voor magnesium is een effect op de bloeddruk niet bewezen.