Mijn winkelwagen (0) items
  • Vragen? Klantenservice@voordeeldrogist.eu of Whatapp ma-vr 10-17.30 uur +31 85 0470891
  •  Bezorgkosten Nederland vanaf €25,- slechts €2,95. Gratis vanaf €50,-.  
  •   Voor 18 uur besteld. Volgende dag geleverd.
  • Belgie gratis verzenden vanaf 50,-                                                                                                                                                                                                           

Gewrichten

7 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Verbindingen tussen botstukken noemen wij gewrichten. Zij zorgen voor de bewegelijkheid van ons skelet. Voorbeelden zijn de knie, de elleboog en de enkel.

De meeste grote gewrichten hebben een soort standaardbouw; twee botstukken komen bijeen en zijn aan de uiteinden bedekt met een laagje kraakbeen. Ze worden omgeven en bijeen gehouden door een kapsel en door een aantal gewrichtsbanden of ligamenten.

Het gewrichtskapsel zorgt behalve voor de stevigheid ook nog voor de productie van gewrichtssmeer of synovia. Dit gewrichtssmeer zorgt voor smering van het gewricht, maar ook voor voeding van het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen wordt namelijk niet doorbloed. Dat is op zich handig, want dan krijg je bij belasting niet zo snel bloedingen in je gewrichten. Het nadeel is echter dat het toch van voedingsstoffen voorzien moet worden en dat gebeurt dus door het gewrichtssmeer en voor een deel via de bloedvaatjes in het bot onder het gewrichtskraakbeen.Ook hier zorgt beweging weer voor een betere circulatie en verdeling van synovia in het gewricht en in het kraakbeen.

De banden of ligamenten bestaan uit een stevig soort bindweefsel met een hoge trekkracht. Ze zijn goed doorbloed en bij beschadiging kan er bloed en vocht uitreden, waardoor bijvoorbeeld je enkel na verzwikken op kan zwellen.